Ο μύθος γύρω από τις πραγματικές δυνατότητες της επιλογής “Do Not Track”

Σχολιάστε

19 Οκτώβριος , 2012 από Hountas


Η ρύθμιση “Do Not Track” που διαθέτουν τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, θεωρητικά είναι μια καλή επιλογή σε περίπτωση που δεν θέλετε οι ιστοσελίδες να παρακολουθούν το ιστορικό περιήγησης σας. Ωστόσο, υπάρχει μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας γύρω από τη συγκεκριμένη επιλογή, διότι δεν εμποδίζει την ανίχνευση του ιστορικού περιήγησης μας στο βαθμό που εμείς το σκεφτόμαστε.

Όπως μάλλον θα γνωρίζετε, με την παρακολούθηση των cookies από την περιήγηση σας στο διαδίκτυο, <…>

είναι πολύ πιθανό να γίνετε αντικείμενο στοχευόμενων διαφημίσεων. Με την επιλογή “Do Not Track” από τον browser σας (Firefox: Preferences> Privacy, Safari: Preferences> Privacy, Chrome: δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν), υποτίθεται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Όμως η αλήθεια δεν είναι αυτή. Η ενεργοποίηση της επιλογής “Do Not Track” δεν αλλάζει τις ρυθμίσεις απορρήτου του προγράμματος περιήγησης. Όταν η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, τότε το πρόγραμμα περιήγησή σας, ζητά από κάθε ιστοσελίδα που θα συνδεθείτε να μην παρακολουθείτε το ιστορικό περιήγησης.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες απλά αγνοούν το αίτημα και δεν ενδιαφέρονται να υπακούσουν. Οι διαχειριστές των ιστοσελίδων θα πρέπει να ενημερωθούν για να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα.

Αν πραγματικά θέλετε να αποφύγετε την παρακολούθηση και να μη γίνετε στόχος διαφημίσεων, τότε η επιλογή του “Do Not Track” δεν είναι από μονή της αρκετή. Αντί αυτού, θα πρέπει να λάβετε πιο εξειδικευμένα μέτρα, δηλαδή να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις επεκτάσεις που υπάρχουν για τα προγράμματα περιήγησης όπως για παράδειγμα, το Do Not Track Plus, το No Script για τον Firefox και το ScriptNo για Chrome. Εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε την Incognito mode -Κατάσταση Ιδιωτικής περιήγησης, έτσι ώστε ο περιηγητή σας να μην κρατάει δεδομένα που σχετίζονται με εσάς.

Προβολή άρθρου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: