«Για εκείνους που έδωσαν μια ζωή για μια χούφτα κάρβουνο»

Σχολιάστε

23 Μαΐου , 2014 από Hountas


soshalkidiki

soma3Εκατοντάδες άνθρωποι – μεταξύ τους και παιδιά – δολοφονήθηκαν στις στοές του ανθρακωρυχείου στη Σόμα της Τουρκίας. Χρησιμοποιήθηκαν σαν αναλώσιμα ανταλλακτικά στη μηχανή παραγωγής κέρδους της ιδιωτικής εξορυκτικής εταιρείας Soma Komur Isletmeri, που πριν λίγο καιρό ανακοίνωνε περήφανα ότι μείωσε το κόστος λειτουργίας και παραγωγής κατά 90%.

Προφανώς κάτι ανάλογο με το ελληνικό δόγμα “επενδύσεις με κάθε κόστος” ισχύει και στην Τουρκία. Στο όνομα της “ανάπτυξης”, οι κρατικές μηχανές κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους: ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων. Γιατί διαφορετικά οι επενδυτές θα φύγουν. Εξαθλιωμένοι εργάτες θα υπάρχουν πάντα, φροντίζουν γι΄αυτό οι πολιτικοί υπηρέτες των μεγαλοεπενδυτών.

somaΌταν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις δολοφονούν εν ψυχρώ, οι υπόλοιποι θα πρέπει απλώς να θρηνούμε βουβά. «Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε εντεταλμένη υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων. Κι…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 113 επιπλέον λέξεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: