Ετοιμάζουν νομικά πλαίσια για ΕΟΖ και περαιτέρω εξαθλίωση! Ηρθε η διασαφήνιση «Σχέση ετοιμότητας για εργασία. Μια ιδιότυπη μορφή εργασίας»

Σχολιάστε

8 Οκτώβριος , 2014 από Hountas


Διαβάστε παρακάτω πως  καθορίζουν  τους τόπους (κυρίως) και τους χρόνους (σε δεύτερο βαθμό) κατά τους οποίους  θεωρεί ο Άρειος Πάγος  ως πλήρη απασχόληση από τον εργοδότη ενός εργαζόμενου που  έχει την ιδιότητα του «stand by» «on call» , της κατά περίπτωση  δηλαδή ανάγκης παροχής εργασίας του. Επίσης  παρατηρείστε πως  δεν θέτει κανέναν απολύτως περιορισμό για το  ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας που  υποχρεώνουν έναν εργαζόμενο να  έχει τέτοια σχέση «εργασίας». Βολικό, ε; Όλοι θα μπορούμε να  είμαστε  «stand by» από δω κι εμπρός! Σαν τον Μαγκάρετ στο Χαβάη 5-0!

Ο πρώτος  , με  λίγα λόγια , και αν το έχω αντιληφθεί ορθά , ξεκαθαρίζει πως  θεωρείται  πλήρης απασχόληση  όταν  ο «υπ’ ατμόν» εργαζόμενος  βρίσκεται σε χώρο που έχει  προσυμφωνηθεί από την εταιρία  και τον ίδιο  και  ανταποκρίνεται σε έναν «ορισμένο» χρόνο. Εκεί «πέφτει» το μεροκάματο  , υποτίθεται κανονικό.

Ο δεύτερος  είναι ο «χαλαρός» ο οποίος όμως δεν νοείται ως  πλήρης απασχόληση. Άρα και δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει το πλήρες μεροκάματο του εργαζόμενου , γιατί ενδεχομένως να μην  τον «χρησιμοποιήσει».

 

Και στις δύο περιπτώσεις  διακρίνεται μία δεσμευτική  υποχρέωση του «εργαζόμενου» προς τον «εργοδότη» του.

Τι σχέση έχει με τις ΕΟΖ αυτό;

Παίρνω ως δεδομένο την υπόσχεση που δίνεται από τους ΕΟΖοπλασιέ , πως εκεί μέσα θα είναι ο επί γης παράδεισος και  όλοι θα στριμωχνόμαστε  στην είσοδό τους  για να βρούμε κι εμείς μία θέση δίπλα στο συντριβάνι του Νεκτάρεος πλάι στον φούρνο της  Αμβροσίας.

1. Αν υπάρχει σύμβαση με τη οποία  ο «εργαζόμενος»  δεσμεύει την  «ελευθερία του» (ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από ανώτερους Δικαστικούς λειτουργούς της Ελληνικής Δημοκρατίας – κρατήστε το  αυτό) τότε ο «χώρος» που συμφωνείται σίγουρα είναι  εντός ΕΟΖ! Γιατί; Μα  επειδή θα «τρέχει το κοντεράκι της μισθοδοσίας» και δεν είμαστε «κορόιδα» να χάσουμε όλο το μεροκάματο! Θα κάτσουμε λοιπόν εντός της ΕΟΖ, η  οποία  ώς ο επί γης παράδεισος  , θα έχει τα καφέ του τα εστιατόριά του τις χαβανέζες του τις σεζ λόνγκ του τις πισινάρες του. Όλα θα τα έχει με  μία  «υποτυπώδη» αμοιβή ανάλογα της υπηρεσίας που θα λαμβάνουμε! Αρα λοιπόν, την ώρα που κατά τα άλλα  θα «δουλεύουμε» θα  «αιμορραγούμε» το μεροκάματό μας εντός ΕΟΖ στον καταπληκτικό παράδεισο. Ίσως να μας έχουν και σπίτια να μένουμε εκεί, με  «συμβολικό ενοίκιο» για να μην  «γκρινιάζει ο εφοριακός , βρε παιδί μου». Το πιάσαμε το υπονοούμενο , με τον επί γης παράδεισο;

2. Αν τύχει, λοιπόν να είμαστε  η  άλλη περίπτωση , αυτό που λέμε  «μη γνήσια ετοιμότητα προς εργασία»  τότε θα έχουμε άλλο εφιάλτη. Θα  παρακαλάμε να χτυπήσει το τηλέφωνο  μπας και πάμε για δουλειά για να καταγραφεί ο χρόνος εργασίας μας χωρίς  καμία επιπλέον υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή  πλήρους ημερομισθίου μιας κ στην περίπτωση αυτή  «δεν έχουν εφαρμογή όλες οι διατάξεις του εργατικού δικαίου» όπως λέει και το Ανώτατο Δικαστικό Σώμα και άρα θ α πληρωθείς  με το «κομμάτι» ή την  «ώρα» ….

Και στις δύο όμως περιπτώσεις η εργασία που θα καταβάλεις :

«λόγω  της ιδιομορφίας της δεν υπόκειται στις διατάξεις ειδικών νόμων ή συλλογικών συμβάσεων, αναφορικά με το ελάχιστο όριο αμοιβής και τις προσαυξήσεις για νυκτερινή, υπερωριακή ή άλλη εργασία σε ημέρα γιορτής ή αναπαύσεως, γιατί αυτές, αν δεν συμφωνήθηκε το αντίθετο, εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση πλήρους απασχολήσεως ή πάντως διατηρήσεως σε εγρήγορση των σωματικών ή πνευματικών δυνάμεων του μισθωτού στις καθορισμένες για κάθε περίπτωση ώρες.

Άρα ; Και  οι δύο «τύποι» εθελόδουλων σκλάβων , ή εργαζομένων, όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί το ανώτερο δικαστήριο , (ο όρος είναι μόνον γραμματικός και επί του συντακτικού   χρήσιμος μάλλον) , θα ξεροσταλιάζουν για να  επιτελέσουν μια πλήρως απαξιωτική  διαδικασία η οποία  συμβάλλει στην διαμόρφωση της  εθελοδουλίας , του «τι να κάνουμε, αυτά είναι..»  της μεμψιμοιρίας, της Αγελαδινής Στωικότητας, η  , ελπίζω και προσεύχομαι στην αγανάκτηση των «υποκειμένων» και των «ωφελούμενων» για την ανατροπή  των Γελαδάρηδων που τους ωθούν  σε τέλειας υγειονομικής  και τεχνολογικής υποδομής Σφαγεία !

Θανάσης Ζανιδάκης.

 

Το άρθρο το βρήκα στο:

Taxheaven : Σχέση ετοιμότητας για εργασία. Μια ιδιότυπη μορφή εργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: